Geschiedenis Inline hockey:

In België kent rolschaatsen een rijke geschiedenis. De rolschaats werd immers al in 1760 uitgevonden door de Belg Joseph Merlin (1735-1803). Joseph Merlin, afkomstig uit de Waalse stad Hoei was technicus en muzikant. De eerste keer dat men zijn nieuwe uitvinding kon bewonderen was tijdens een high-society feestje te Londen.

Als demonstratie schaatste hij op zijn "pat roulettes" door de zaal terwijl hij op zijn viool een deuntje speelde. Zijn korte demonstratie eindigde jammer genoeg in een peperdure spiegel die in de zaal stond. Door de slechte constructie waren de rolschaatsen met de drie wieltjes achter elkaar namelijk heel slecht bestuurbaar.

Daarna was het wachten tot in 1789 toen de eerste rolschaats in Frankrijk verscheen. Die werd eveneens uitgevonden door een Belg. Het zou een zekere Van Lede geweest zijn die zijn "patins terre" ontwierp, waarmee -zo luidde het- men zich even snel over land kon verplaatsen als over het ijs met gewone schaatsen. Die rolschaats bleek evenwel niet aan te slaan. In 1819 nam de Fransman Petitbled een patent op een rolschaats waarop de schoen reeds gemonteerd was. Ongeveer terzelfder tijd werkten de Schot John Spencer, de Engelsman Robert John Tyers en de Oostenrijker August Lühner aan hun eigen ontwerp van hun rolschaats.

Hockey: Eén van de laatste nieuwe sporten overgewaaid uit Amerika en Canada. Landen waar reeds jaren in de winter ijshockey wordt en werd gespeeld. Ijshockeyspelers welke tijdens de zomerperiode hun sport niet konden beoefenen vatten het idee op om onder hun bestaande ijsschaatsen wieltjes te zetten. Op deze manier konden zij tijdens de zomermaanden verder trainen en hun geliefde sport beoefenen. In-line hockey werd geboren. Jaren later werd deze sport bekend in Europa. In tal van landen is de sport al sinds enkele jaren als volwaardige sporttak opgenomen.

Ben je jonger dan 14 en wil je graag Hockey leren spelen, klik op lees meer.